Mood, millel pole kuhugi kiiret

Katré
Copy
Kollektsioon Must Toonekurg 2020, modellid: Taavi Arula, Agnes Mäe, Oskar Põldmaa
Kollektsioon Must Toonekurg 2020, modellid: Taavi Arula, Agnes Mäe, Oskar Põldmaa Foto: Liina Laurikainen

Kiired moevoolud tuhisevad mööda nii, et hea, kui sabast kinni saab. Ent mood ei pea selline olema. Eesti disainer Katre Arula annab endast kõik, et inimesed saaksid tunda end isikupäraselt, mugavalt, keskkonnasõbralikult ning kiirustamata. Asjade eluiga peaks kestma kauem, kui ühe hooaja.

Kuidas sai alguse Katre Arula bränd Katré?

Katre Arula bränd sai alguse kirest lapitehnika, taaskasutamise ja käsitöö vastu. Juba lapsepõlvest on eredalt meeles, kuidas minu ema tegeles taaskasutusega ja pidas lugu nutikast tarbimisest, sest vene ajal oli raske midagi poodidest hankida. Tihti valmisid näiteks ema vanaema riietest uued esemed, mille lõpuks endale sain. Selle kõige sees kasvamine ja taaskasutamise väärtustamine on muutnud ka minu maailmapilti ning mind disainerina arendanud.

Kollektsioon NEW.UUS 2021, modell: Triinu Arula
Kollektsioon NEW.UUS 2021, modell: Triinu Arula Foto: Chenert

Kuidas sünnib mood?

Moe sündimine ja trendide muutumine on tänapäeval väga kiireloomuline ja tihti ebaeetiline. Minu jaoks sünnib mood soovist luua midagi kvaliteetset, mis ei kannaks küljes kiirmoe ja hetketrendide maiku, vaid vahel heidaks pilgu ka ajas tagasi. Moe juures väärtustan aeglast moodi, kvaliteeti, ajatust, stiilipuhtust ja vajalikkust. Mulle meeldib luua esemeid, mida inimene saab kaua kanda ning mida tal tõesti vaja on. Mood peab inimese isiksuse esile tooma ja särama lööma, just sellisena nagu ta on. Tihti proovitakse ennast moe järgi kohandada ja muuta, aga tegelikult pole see vajalik. Hetkel on justkui kõik moes, tuleb lihtsalt see õige üles leida ja enda omaks kanda.

Mis on see, mis on moemaailmast puudu?

Moemaailmas võiks olla rohkem eetilisust, aeglast moodi, materjalide kvaliteetsust ja aegumatuid disaine. Slow fashioni ajajärk võiks fast fashioni oma asendada. Moemaailmas (eriti väikeste disainerite puhul) on puudu kaitsest plagiaati tegevate inimeste/ettevõtete vastu. Disaineri ainsaks valikuks on tihti lihtsalt olukorra pealt vaatamine.

Kas moekas riietus saab olla mugav?

Absoluutselt! Moekas riietus ei pea tekitama ebamugavust. Üleüldse peaksid inimesed soetama endale tooted, milles tunnevad end hästi ja enesekindlalt, siis ei pea kannatama “moevalusid” ja saab vabalt särada. Oma rõivad tuleb lihtsalt enda omaks kanda. Üks põhjus näiteks, miks teen pusakleite, on nende moekus ja stiilsus käsikäes mugavusega. Katré tootevalikusse kuuluvate 3in1 kottide mugavus peitub funktsionaalsuses. Nimelt saab neid kanda kolmel erineval moel: käekott, õlakott ja seljakott. Kottide valmistamisel kasutatud mööblitööstuse ülejäägid tagavad vastupidavuse ja pika eluea. Originaalsed autoritehnikas helkurkangast mustrimotiivid lisavad isikupära ja on pimedas helendava efektiga, lisades kaitsva lisafunktsiooni.

Kollektsioon Must Toonekurg 2020, modell: Agnes Mäe
Kollektsioon Must Toonekurg 2020, modell: Agnes Mäe Foto: Liina Laurikainen

Mille järgi peaks igaüks omale riideid valima?

Inimesed peaksid oskama vaadata materjali koostist, hindama disaini ja töö kvaliteeti ja muidugi ka mugavust - riided peavad endale meeldima ja need peab hästi välja kandma. Disainerina tahaksin öelda, et iga maa inimesed võiksid toetada ennekõike oma maa disainereid, otsima uusi ja huvitavaid nimesid, et jätkusuutlikku tootmist hinnata. Olles ise väga jätkusuutliku tootmisega tegelev disainer, on selle mõiste väärtus muutumas, sest iga suur kiirmoekett võib öelda, et nemad on nüüd “sustainable”. Tegelikult need, kes päriselt oma kätega otsast lõpuni asja jätkusuutlikult valmis teevad, peavad vaatama, kuidas ots otsaga kokku tulla. Tuleb palju töötada ja toota ning väga hästi müüa!

Millist moodi armastavad eestlased?

Oma kogemusest tundub järjest rohkem, et hinnatakse kodumaist disaini ja käsitööd, nähakse tööd ja pingutust selle taga. Inimesed tahavad kohalikke toetada ja ka tänavapildis näeb Eesti disaini tooteid aina enam.

+372 5513147

www.katrearula.com

www.facebook.com/KatreArulaMeistrikoda

www.instagram.com/katre_arula_meistrikoda

Copy
Tagasi üles