Veerand Eesti elanikest usub korruptsiooni kasvu viimase aasta jooksul

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korruptsioon.
Korruptsioon. Foto: SCANPIX

Peaaegu pooled täna avaldatud Eurobaromeetri uuringu raames küsitletud eurooplastest ja veerand Eesti elanikest leiavad, et korruptsiooni tase on viimase kolme aasta jooksul tõusnud.

Uuringu andmetel peab peaaegu kolmveerand eurooplastest ja 72 protsenti Eesti elanikest korruptsiooni tõsiseks probleemiks ja arvab, et seda esineb valitsussektori kõikidel tasanditel. Kaheksa protsenti vastanutest mainib, et neilt on nõutud või oodatud altkäemaksu maksmist.

Eurobaromeetri uuring korraldati 2011. aasta septembris ELi 27 liikmesriigis ning selle tulemused näitavad, et enamik eurooplastest arvab, et korruptsiooni esineb kohalikes (76 protsenti), piirkondlikes (75 protsenti) ja riiklikes (79 protsenti) institutsioonides ning et altkäemaksu võtmine ja võimu kuritarvitamine on levinud kõikides avaliku teenistuse sektorites. Eestis peetakse kõige korrumpeerunumaks ehituslube väljastavaid ametnikke (53 protsenti), hankemenetlusi korraldavaid ametnikke (52 protsenti) ja poliitikuid (50 protsenti).

Suurem osa Eesti elanikest 75 protsenti) ei leia, et korruptsioon mõjutaks neid otseselt nende igapäevaelus. Ainult väiksem osa vastanutest (21 protsenti) väidab, et nad on otseselt mõjutatud. Neli protsenti eestlastest mainib, et neilt on möödunud aastal nõutud või oodatud altkäemaksu maksmist. Korruptsioonijuhtumiga kokku puutudes loodavad eestlased kõige enam politsei (49 protsenti) ja kohtusüsteemi (36 protsenti) abile.

Korruptsiooni olemus ja ulatus on liikmesriigiti erinev, ent see kahjustab kogu Euroopa Liitu tervikuna, piirates investeeringuid, takistades siseturu õiglast toimimist ja avaldades negatiivset mõju riikide rahandusele. Korruptsiooni põhjustatud majanduskahju on Euroopa Liidus hinnanguliselt 120 miljardit eurot aastas.

Eelmise aasta juunis võttis Euroopa Komisjon vastu korruptsioonivastase pakme, milles kutsuti üles keskenduma varasemast rohkem korruptsioonivastasele võitlusele kõigis ELi poliitikavaldkondades. Kasutusele võeti ka konkreetne ELi järelevalve- ja hindamismehhanism – ELi korruptsioonivastase võitluse aruanne – milles antakse selge ülevaade korruptsioonivastase võitluse seisust Euroopa Liidu 27 liikmesriigis. Esimene aruanne on kavandatud 2013. aastaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles