Reinsalu G7+ välisministrite videokohtumisel: Venemaa üritab murda inimeste moraali ja võitlusvaimu

Postimees
Copy
Foto: Välisministeerium

Välisminister Urmas Reinsalu kohtus täna video vahendusel G7+ riikidega, et arutada Ukraina energiasüsteemi jätkusuutlikkuse toetamist.

Reinsalu rõhutas Ameerika Ühendriikide välisministri Antony Blinkeni korraldatud videokohtumisel, et Venemaa jätkuvate rünnakute tõttu Ukraina elutähtsale tsiviiltaristule tuleb jätkata Ukraina ülesehitamisega.

«Peame aitama Ukraina inimestel tulla toime olukorras, kus Venemaa ründab sihilikult tsiviilobjekte, sealhulgas elumaju ja haiglaid ning energiataristut,» ütles Reinsalu.

Ta lisas, et Ukraina vajab kiiresti täiendust oma õhutõrjevõimekusele, et kaitsta elutähtsat taristut ja inimesi. «Nende rünnakutega, mis võtavad inimestelt aasta pimedamatel kuudel sooja ja valguse, üritab Venemaa murda inimeste moraali ja võitlusvaimu,» sõnas välisminister.

Eesti inimesed, riik, erasektor ja MTÜd on annetanud Ukrainale humanitaarabiks kokku 23,1 miljonit eurot. «Sügisel ja talvel keskendusime abile, et aidata Ukraina inimestel talveks valmistuda ja talv üle elada,» sõnas Reinsalu. Eesti on Ukrainasse saatnud muu hulgas generaatoreid, talveriideid, toiduabi ja energiavarustust.

Reinsalu rõhutas, et humanitaarabi ja ülesehitustööde kõrval tuleb esmajoones aidata Ukrainal võita juba pea aasta väldanud Venemaa agressioonisõda. «Ukraina võit on terve Euroopa julgeolekutagatis,» ütles ta. «Nagu kutsusin eile üles välisasjade nõukogul Brüsselis, kutsun üles ka täna: kõik lääneriigid peavad suurendama kaitseabi Ukrainale ühe protsendini oma SKPst.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles