GALERII Kuninganna Silvia külastas Eestis paika, mida 29 aastat tagasi aitas ise luua

Postimees
Copy

Riigivisiidi teisel päeval külastas Rootsi kuninganna Silvia koos presidendiproua Sirje Karisega täna Keilas asuvat SOS Lasteküla. Rootsil ja kuniganna Silvial on asutusega suur side: 1994. aastal asutatud lasteküla aitasid finantseerida suuresti Rootsi ettevõtted ja eraisikud.

Kuninganna Silvia tutvus juba ehitamise aastal Keila SOS Lasteküla projektiga, kui ta selle vastu huvi tundis ja seda Stockholmis projektijuht Tom Mikael Malveti poolt talle tutvustati. Tema juhtis Rootsi ühiskonnas ka selle projekti tähtsusele tähelepanu, mis omakorda aitas koguda annetusi projekti realiseerimiseks. Nüüd, 29 aastat hiljem sai kuninganna varem paberi nähtu oma silmaga üle vaadata.

SOS Lasteküla Eesti Ühingu tegevdirektori Margus Oro sõnul on Rootsi kuningapere liikmed varemgi lastekülas külas käinud. «Nimelt külastas 12. juunil 1997 Lasteküla Rootsi kuningapere liige printsess Lilian, et teha oma 80. juubeli puhul annetus Lastekülas raamatukogu avamiseks,» märkis ta. «Rootsi ettevõtted ja eraisikud on tänase päevani jätkuvalt jaganud oma toetust meiega ning Rootsi kuninganna visiit 2023. aastal on märk, et kuningaperel on huvi meie tegemiste vastu. Selle üle olen ma uhke ja meie peredel suur rõõm võõrustada Lastekülas Kuninganna Silviat!»

Visiidil Lastekülla saatis kuninganna Silviat SOS Lasteküla patroon pr Sirje Karis. Keila SOS Lastekülas tutvus Silvia külaga, külastas ühte peremaja ning suhtles perevanemate ja lastega. Samuti istutas ta õunapuu külastatava pere aeda ja kuulas Lastekülas elavate Ukraina laste muusikalist esinemist.

Keila SOS Lasteküla avati 16. juunil 1995. aastal ning küla 12 peremajja asus elama 86 last. Pea kolmekümne aastaga on paljugi muutunud: Keila SOS Lasteküla reorganiseerimise käigus on küla territooriumile jäänud tänaseks veel kuus pere. Ülejäänud pered on külast välja kolinud, et luua lastele võimalikult tavapere sarnane elukeskkond tavalise kogukonna keskel. Neljas vabaks jäänud peremajas elavad SOS Lasteküla poolt toetatavad Ukraina perekonnad ja sealt saabunud lapsed.

Välisminister Tsahkna võõrustas kuningat​

Välisminister Margus Tsahkna ja Rootsi kuningas Carl XVI Gustaf lõunasöögil.
Välisminister Margus Tsahkna ja Rootsi kuningas Carl XVI Gustaf lõunasöögil. Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

Välisminister Margus Tsahkna (EE200) võõrustas kolmapäeval Tallinnas Lillepaviljonis Rootsi kuningat Carl XVI Gustafit. Kohtumine toimus lõunasöögi formaadis.

Lõunasöögil arutati Rootsi ja Eesti kahepoolseid suhteid ning edaspidiseid koostöövõimalusi. Kõnega pöördusid külaliste poole nii kuningas, Tsahkna kui ka Rootsi välisminister Tobias Billström. Kõik rõhutasid oma kõnedes nii kahe riigi omavaheliste suhete kui ka isiklike heade suhete tähtsust.

«Mul on hea meel, et peale 31 aastat on kuningas taas Eestis riigivisiidil. Kahe riigi tugevate suhete hoidmine ja kasvatamine on meile tähtis ning Rootsi on Eestile oluline partner. Eesti toetab Rootsi võimalikult kiiret NATOga liitumist ja üheskoos toetame vankumatult Ukrainat,» sõnas Tsahkna.

Lõunasöögil viibis aukülalisena ka Eesti endine peaminister Mart Laar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles