Euroopa Liit andis viis miljonit eurot Mustamäe elukeskkonna uuendamiseks

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Mustamäe paneelmaja
Mustamäe paneelmaja Foto: Shutterstock

Tallinna projekt valiti programmis European Urban Initiative 99 taotluse seast 14 parima hulka ning saab selle tulemusena viie miljoni euro suuruse toetuse.

Välisprojekti SOFTacademy raames töötatakse välja mudel, kuidas koos paneelelamute tehaselise renoveerimisega viia uuele tasemele ka majadevaheline ruum ja anda nii hoogu renoveerimislainele. Projekti eesmärk on muuta üks Mustamäe paneelmajade kvartal atraktiivseks elukeskkonnaks – parandada kvartali mikrokliimat, elavdada kogukonnategevusi ja luua seeläbi hubasem elukeskkond.

«Tallinna soov on hoonete renoveerimisel kiirete sammudega edasi liikuda, pöörates selle käigus eraldi tähelepanu hoonete vahele jääva ruumi kvaliteedi tõstmisele. Võti selleks on lisaks renoveerimise tehnilisele poolele suunata fookus koostööle ja innovaatilistele lahendustele. See on viimaste aastate suurima rahastuse saanud projekt, mis annab tõuke Mustamäe ja ka teiste paneelelamu piirkondade kvartalipõhiseks uuendamiseks,» lausus abilinnapea Madle Lippus.

Mustamäe linnaosa vanema Aivar Riisalu sõnul pakub Mustamäele kui Tallinna vanimale paneelmajade linnaosale antud projekt taaskord võimalust olla teerajajaks linna arengus. «Ajalugu kipub ikka korduma ja kui 61 aasta eest oli Mustamäe esimene suurpaneelidest ehitatud uuselamurajoon, siis nüüd oleme eestvedajaks selle ajaloolise elamufondi ja sealse linnaruumi kaasaegseks elukeskkonnaks kujundamisel,» nentis Riisalu.

Projekti raames valmivad Mustamäe kvartalis täielikult renoveeritud majad ja hoonetevaheline ruum. Parimate tulemuste saavutamiseks kaasatakse korteriühistud, et toetada keskkonnasõbralike innovaatiliste lahenduste kasutamist renoveerimistöödel. Korteriühistud osalevad ka Tallinna linnale kuuluvate hoonetevaheliste maa-alade planeerimisel ja lahenduste väljatöötamisel. Nii maastiku kui ka hoonete kompleksi kujundamisel lähtutakse New European Bauhausi ideedest, samuti ringmajanduse ja kestliku renoveerimise põhimõtetest.

«Sisult on see eelkõige kaasamisprojekt. Lisaks kvartali uuendamisele, valmivad nii-öelda kataloog-lahendused võimalikest säästlikest, keskkonnasõbralikest ja elukeskkonna kvaliteeti parandavatest innovatiivsetest tehnilistest ning looduspõhistest lahendustest, mida on võimalik rakendada hoonetes ja hoonetevahelises ruumis ükskõik millises kortermajade piirkonnas,» lisas Lippus.

Hetkel on projektitegevused ettevalmistus- ning planeerimisfaasis, täpsemad tegevused hakkavad toimuma 2024. aasta märtsikuus ning kestavad kuni 2027. aasta augustini.

Projektipartneritena on kaasatud TalTech, Eesti Korteriühistute Liit ja erinevad korteriühistud, MTÜ Elav Tänav, OÜ Yoko Oma, OÜ MAB Verte, Think Softer Planning AB (Rootsi) ning Narva, Varssavi (Poola) ja Aarhuse (Taani) linn.

Tegevusi rahastab 4 999 248 euro suuruse toetusega European Urban Initiative programm, sealjuures on projekti kogumaksumus 6 249 060 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles