Üle 200 noore jäljendab riigikogus Euroopa Parlamendi tööd

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Toompea lossi kogunes täna rohkem kui 200 noort, et arutada europarlamendi tööd jäljendades Eestis ja Euroopas päevakajalisi teemasid.

Mudel Euroopa Parlamendi istungil osalev Tallinna saksa gümnaasiumi õpilane Marek Keiman ütles, et simulatsioonimäng julgustab noori ka ise poliitikas kaasa lööma. «Sellised üritused innustavad poliitiliste teemadega tegelema, mis on vajalik, sest töötajaskond poliitilistes asutustes vananeb ja noori ei tule piisavalt peale,» lausus ta. Majanduskomisjoni tööst osa võtnud ja euroala kriisi lahendamist arutanud 17-aastast noormeest ennast huvitaks tulevikus diplomaatiline töö.

Keskkooliõpilased räägivad simulatsioonimängul ka Euroopas tõusuteel olevast paremäärmuslusest, Euroopa Liidu reaktsioonist olukorrale Lähis-Idas, vastutustundliku ja loodussõbraliku tarbimise edendamisest, laste vaesuse vähendamisest, maapiirkondade elukvaliteedist ning Eestis elavate vähemusrahvuste konkurentsivõime suurendamise võimalustest.

Üliõpilased arutavad probleemsetele riikidele finantsabi andmist, noorte tööpuudust, mere- ja raudteede ohutu liikluse kindlustamisega seonduvat, Schengeni laienemist Balkanile ning Euroopa Liidu ja Venemaa suhteid.

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni reformierakondlasest juht Taavi Rõivas ütles istungi avamisel, et simulatsioonil  tekkivad ideed peaksid kindlasti pälvima riigikogu liikmete tähelepanu. Tema sõnul osutub noorte värske pilk suurte probleemide lahendamisel tihti väärtuslikuks.

15-19-aastastele noortele mõeldud Mudel Euroopa Parlamendi sessioone korraldatakse kõigis Euroopa Liidu riikides. Eestis on MTÜ Euroopa Maja korraldatavad simulatsioonimängud toimunud alates 2004. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles