Tallo: erakondi ei tohiks riigivõimuga põimida

Madis Filippov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivar Tallo
Ivar Tallo Foto: Peeter Langovits

Politoloog Ivar Tallo hinnangul tuleks hoiduda erakondade riigivõimuga sidumisest, mida tekitaks tema arvates erakondadele konkreetsete avalike ülesannete andmine - näiteks sisuaruande esitamine, vahendab ERR Uudised.

Riigiteadlased Leif Kalev ja Tõnis Saarts pakkusid ERRi uudisteportaalile kirjutatud arvamusloos, et erakonnaseadus tuleks muuta sisuliseks ning tulevikus peaksid erakonnad esitama raamatupidamisaruande kõrval ka sisuaruande erakonna tegevuse kohta viies võtmelõigus: maailmavaade, erakonna liikmete harimine, kodanikuharidus ja avalik arutelu, kampaaniatöö ning tegevus organisatsioonina.

Tallo sõnul ei tohi erakonnad olla põimunud riigivõimuga, sest nad on kodanike organisatsioonid riigi valitsemise mõjutamiseks ja juhtimiseks.

«Nende «teenus» on oma liikmetele suunatud võimu taotlemise võimendamine, ülejäänud asjad, st eelkõige üldhuvi formeerumine esindusdemokraatia mudelis, toimub omavahelise võistluse/konkurentsi tõttu,» seletas Tallo.

«Erakondadele konkreetsete avalike ülesannete andmine tähendab nende institutsionaliseerimist riigivõimu osana ehk siis saamegi nelja tubli kommunistlikku partei diktatuuri ühe partei diktatuuri asemel,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles