Tiiu Hallap: Paeti küsimus

, filosoof ja tõlkija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EL-i rahandusministrid toetasid finantstehingumaksu.
EL-i rahandusministrid toetasid finantstehingumaksu. Foto: SCANPIX

Välisminister Urmas Paet kutsus hiljuti üles sügavamalt arutlema selle üle, millisena näeb Eesti tulevikus oma suhet Euroopa Liiduga. Nagu ta ütleb, on valitsus aasta tagasi asunud seisukohale, et Eesti on valmis uute valdkondade toomiseks ELi pädevusse ning ELi seniste pädevuste süvendamiseks.

Ja välisminister küsib: «Kas usume, et teeme targemini, kui säilitame enda käes nii palju otsustusõigust kui võimalik, lootes sellele, et kui me enda kodu on korras, siis saame meie ikka paremini hakkama kui muu Euroopa?»

Niisugune formulatsioon ei tundu esmapilgul eriti hea, sest välisminister on ühteainsasse fraasi, mida ta nimetab «põhiküsimuseks», pakkinud kokku mitu mõtet. Uskuda, et targem on säilitada suveräänsus, ei tähenda uskuda, et saadakse garanteeritult hakkama, ja ammugi ei tähenda see loota, et saadakse paremini hakkama kui keegi teine. Ent kui vaadata teisigi kommentaare kõnealusele teemale, siis on eri asjade tihe kokkuhaakimine pigem tavaline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles