Ministeeriumid kritiseerivad saiakeste müügikeelu plaani koolides (1)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolipuhvetis müüakse nii saiakesi kui porgandeid. Valik jääb ostja teha.
Koolipuhvetis müüakse nii saiakesi kui porgandeid. Valik jääb ostja teha. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Sotsiaalministeeriumi plaan  keelata koolides nö rämpstoidu müük võib praegusel kujul viia ootamatute tagajärgedeni, leiab haridusministeerium.

Rahvaterviseseaduse eelnõu seletuskirjas toodud eesmärk ja probleem on igati mõistetav, samas ei pruugi pakutud sõnastus eelnõus täita seatud eesmärki, selgitas haridusministeeriumi pressiesindaja Tarmu Kurm.

Sotsiaalministeeriumi koostatud rahvatervise seaduse eelnõuga on kavas keelata koolides ja lasteaedades  madala toiteväärtusega ja kõrge energiasisaldusega toidu müük.

«Mõisted «madal» ja «kõrge» ei ole õiguslikus plaanis üheselt mõistetavad,» leiab haridusministeerium. Kurmi sõnul võib seaduse rakendamisel tekkida probleeme, kus toitlustajal on veendumus, et kui vähemalt üks eeldus ei ole täidetud, siis seega on toit lubatud. Näiteks  kujundatakse toode ümber nii, et kõrgele energiasisaldusele vaatamata on tegemist keskmise või kõrge toiteväärtusega tootega.

«Veelgi enam – püüdes plaanitava piirangu mõju vähendada, on võimalik oluliselt vähendada energiasisaldust magusainetega, kuid vaatamata nende lubatavusele on nende kasutamise suhtes vasturääkivaid uurimustulemusi ning tõenäoliselt ei ole eelnõu eesmärgiks suhkru ulatuslik asendamine magusainetega või selliseks trendiks tõuke andmine,» tõi Kurm välja teise probleemkoha.

Samuti on haridusministeeriumi hinnangul keeruline väita, et ühekordse või lühiajalise tarbimise korral võiks madala toiteväärtuse ja kõrge energiasisaldusega toidust saadav kahjulik mõju olla täheldatav. Lisaks soovitab ministeerium seaduseelnõu koostajatel läbi mõelda, kuidas seda piiritleda, kui samas hoones on ka mingi muu asutus, näiteks kultuurimaja.

«Kindlasti on sotsiaalministeeriumi tõstatatud mure mõistetav ja vajab tegelemist – mitmekesine ja tasakaalustatud toit on oluline igale lapsele ning seda mitte ainult koolis,» kinnitas Kurm.

Ka maaeluministeeriumile jääb eelnõu koostajate plaan pisut selgusetuks.

«Eelnõu kohaselt keelatakse lasteasutuses ja üldhariduskoolis madala toiteväärtusega ja kõrge energiasisaldusega toidu müük. Palume seletuskirjas selgitada, kas siin on mõeldud üht toidugruppi, millest saab palju energiat, kuid vähe toitaineid, või kaht toidugruppi, millest ühest saab vähe toitaineid ja teisest palju energiat,» kirjutab maaeluministeerium oma arvamuses.

«Hakkame alles seaduseelnõu kohta saabunud tagasisidet läbi vaatama ja anname oma seisukohtadest teada, kui oleme need kujundanud,» ütles sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Eva Lehtla.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles