Ants Sild: mida võiks erakonnad lubada e-Eesti arenguks?

Ants Sild
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ants Sild
Baltic Computer Systemsi juhataja
Ants Sild Baltic Computer Systemsi juhataja Foto: Erakogu

Hiljuti modereerisin foorumit «IT kui Eesti majandusmootor 2020», kus räägitust teeksin mõned üldistused, mis võiksid leida väljundi tulevastes valimisprogrammides.

IKT- (info- ja kommunikatsioonitehnoloogia) sektor on viimastel aastatel tõestanud oma jõudu olla arvestatav tegija kogu Eesti majanduses. Me ei räägi vaid kitsalt sektori heaolust. Vajalikud otsused haridus- ja tööjõupoliitikas on «poliitilised» ja nõuavad riigimehelikku mõtlemist pikaajalisele strateegiale. Üks korralik valimisprogramm võiks IT-valdkonnas hõlmata vähemalt viit teemat: Eesti konkurentsivõime, kompetentsus, koostöö, konstruktiivsus ja kogemused. Eesti rahvusvaheline konkurentsivõime on otseselt seotud meie e-oskustega. Juba aastaks 2015 on meil ligi 90 protsendil töökohtadest mingil viisil vaja kasutada e-lahendusi. Seega on IKT-haridusse investeerimine strateegilise tähtsusega. Kui praegu annab Eesti IKT-sektor umbes viis protsenti meie SKTst, siis aastaks 2020 peaks see osakaal kahekordistuma. Me ei räägi vaid IT-sektorist. Märksa suurem väärtus luuakse teistes sektorites, kasutades IT-teadmisi ja vahendeid konkurentsieelisena.

IKT-kompetentsus on universaalne ja rahvusvaheline. Tuleks tõsiselt kaaluda Eesti kõrghariduses juba lähiajal IT-magistriõppe muutmist ingliskeelseks. Praegu on Eestis IT-õppeks olemas toimiv taristu ja mitu (kõrg)kooli. Ka enamik õppekavadest vastab rahvusvahelisele tasemele. Nagu ikka ei jätku kõigeks raha – vaja on selgelt fokuseerida. Pahatihti pole õppijate ootused ja pakutav õpe vastavuses ning teooria ja praktika kipuvad olema nõrgalt sidustatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles