Loe Vilja Savisaare väljaütlemisi Reformierakonna kohta

Kertu Kula
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vilja Savisaar-Toomast
Vilja Savisaar-Toomast Foto: SCANPIX

Äsja Reformierakonda astunud ja Tallinna linnapeaks pürgiv Vilja Savisaar on enne erakonnaga sõpruse sobitamist olnud Andrus Ansipi ja tema partei tuline kriitik.

17. märtsil 2005, peaaegu kuu aega enne Andrus Ansipi esimest valitsust, kirjutas Vilja Savisaar:
«Linnapea mentaliteediga Toompeale tulnud Andrus Ansipist pole peaministrit veel saanud, kuid on saavutatud praeguse valitsusjuhi Juhan Partsi suveräänne liidripositsioon ebapopulaarsuse edetabeli tipus.» Sellest ajast peale on Vilja Savisaar-Toomast kritiseerinud peaministrit kui ka erakonda, alates Andrus Ansipi isikust kuni eelarvepoliitikani välja.

20. veebruaril 2009 nimetas Vilja Savisaar riigikogu ees esinedes peaminister Andrus Ansipit hullemaks kui katk. «Peaminister Ansip on Eesti riigi jaoks õnnetus, millest ainult ehk katk võiks hullem olla. Reformierakonna valitsemine on Eesti riigile ja inimestele toonud kaasa häda ja viletsust. Selle põhjus on valitsuse lõputu eneseimetlus ning teadmiste ja oskuste vähesus, et mitte öelda lausrumalus.»

20. mail 2009 teatas Savisaar, peaminister Ansip ei juhi enam riiki, sest tegemist on otsustusvõimetu poliitikuga, kes laseb Eesti riigil omasoodu üha enam põhja vajuda. «Oleks Eestil peaminister, siis oleks meil opositsioonierakonnana talle kindlasti ka küsimusi,» lisas ta.

12. veebruaril 2009 kritiseeris Vilja Savisaar Ansipi hinnangut haldusreformile. «Soovitaksin peaministril kõigepealt peeglisse vaadata ja enda «saavutused» üle hinnata. Kui keegi Eesti inimestest üle sõidab, siis on selleks kahtlemata Ansipi valitsus, mille juhtimise all oleme viimased kaks aastat kuristiku suunas kihutanud,» ütles Savisaar toona. «Eesti majandus on vabalanguses, valitsus vaatab seda osavõtmatult pealt ja Ansip loodab vist endiselt, et taevas tuleb õigel ajal appi.»

Peaminister Ansip on Eesti riigi jaoks õnnetus, millest ainult ehk katk võiks hullem olla. Reformierakonna valitsemine on Eesti riigile ja inimestele toonud kaasa häda ja viletsust.

27. märtsil 2009 nõudis Keskerakonna fraktsiooni endine esimees Vilja Savisaar Ansipi tagasiastumist, kuna valitsus eelistas töölepinguseaduse eelnõus ettevõtjate huve tööinimeste omadele. «Peaministri kavatsus hüvitisi puudutav osa edasi lükata tähendab tööinimestest mitte hoolimist ja nende külmaverelist petmist,» märkis Savisaar.

10. detsembril 2009 tuli Savisaar välja samasuguse avaldusega Ansipi tagasiastumise vajadusest, sedakorda tasakaalust väljas oleva eelarve vastuvõtmise pärast.

2. augustil 2008 ütles Vilja Savisaar, et eelarve koostamise põhimõtete selgitamata jätmine räägib veenvalt, et Ansip ei saa peaministri tööga hakkama. «Samas on see selge märk, et peaministri töö käib Ansipile üle jõu.»

16. oktoobril 2008 süüdistas Vilja Savisaar Reformierakonda enda huvide pidamises rahva huvidest kõrgemaks. «Reformierakonnale oli tähtis eelarve võimalikult suureks paisutada, et seejärel kiiresti asuda oma valimislubadusi täitma. Paraku tegid reformistid seda kogu Eesti ühiskonna arvelt.»

Ka 11. detsembril 2008 rääkis ta, et Reformierakonna juhitud koalitsioon seab eelarve koostamisel esiplaanile kemplemise oma valimislubaduste nimel, kuid jättis tahaplaanile riigi huvid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles