Seljavalude korral on oluline liikuda ja võimelda

TEVA
Copy

Seljavalul võib olla palju põhjuseid. Alaseljavalusid kogeb enamik inimestest - ligi 90% oma elu jooksul. See on ka väga sage arsti poole pöördumise põhjus. Seljavalu vajab ravi, kuid enamasti kulgeb haigus soodsalt – see tähendab, et toimub paranemine.

Ida-Tallinna Keskhaigla taastusarst Eve Sooba soovitab paari head harjutust, mida saab seljavalude korral teha valu vähendamiseks, sest kõige olulisem seljavalu leevandamiseks on just liigutamine.

Millest tuleks alustada?

Seljavalude korral, kui alguses on valu tugevam, tuleks vaadata üle oma treeningkava ning harjutused, mida saab teha. Need peaksid olema pigem leebemad ja väiksemate kordustega - vahel aitab isegi kolmest-neljast kordusest. Hiljem, kui seljavalu hakkab taanduma, on võimalik korduste arvu tõsta.

Millised harjutused sobivad seljavalude korral?

Harjutused, mis sobivad seljavalude korral, on pigem valu lõõgastavad, lihaseid tugevdavad, ringkere liikuvust soodustavad ning head on ka venitused. Toome siinkohal välja mõned seljavalu leevendamiseks ja raviks mõeldud harjutused:

Harjutus nr. 1

Päeva jooksul võib selg ära väsida ning vajab puhkust. Selleks on hea heita pikali ja tõsta jalad tooli või palli peale põlvedest 90 kraadise nurga all, et alaselg saaks lõõgastuda ja puhata. See vähendab valu ja pinget. Samas asendis võta jalg kõhu peale ja puhka.

Harjutus nr. 2

Lähteasend: selili maas, jalad põlvedest kõverdatud. Proovi tuhara lõpposa rullida üles nii, et alaselg on aktiivne. Tõmba justkui saba jalge vahele. Hoia ja lase alla. Tee seda harjutust kordustena.

Harjutus nr. 3

Lähteasend: selili maas, jalad põlvedest kõverdatud. Hakka tõstma tuharaid rahulikult maast üles, kuni keha on sirge, hoia pikemalt üleval ja lase rahulikult alla.

Harjutus nr. 4

Lähteasend: selili maas, jalad põlvedest kõverdatud. Tõsta üks jalg maast lahti nii, et jalg on põlvest umbes 90 kraadi nurga all. Hoia mõni hetk ja langeta. Korda sama teise jalaga. Raskemas versioonis töötavad käsi ja jalg korraga. Vii käsi üle pea ja too vastasjalg kõhule. Hoia, samaaegselt veendu, et selg on kindlalt vastu maad, ning vii alla tagasi.

Harjutus nr. 5

Põlvili (neljakäpukil) olles tõsta üks käsi ette üles, seejärel pane teise õlavarre vastu nii, et su õlad jäävad samasse asendisse. Hoia ja pane tagasi.

Harjutus nr. 6

Põlvili asendis siruta jalg taha, hoia seda mõni hetk õhus ja too tagasi. Raskemas versioonis vii jalg taha, toeta varvas maha ja siruta vastaskäsi ette, hoia mõne hetke vältel ja too tagasi.

Harjutusi tehes on oluline olla järjepidev ja positiivne ning pidada meeles, et valu ei leevene kohe, vaid võib võtta aega ka 3-4 nädalat. Ära anna alla, ole järjekindel ning seljavalu hakkab pikkamööda vaibuma.

Teva on ravimifirma, kelle ravimeid kasutavad igapäevaselt üle 200 miljoni inimese üle maailma. Meie missiooniks on luua ja teha kättesaadavaks tooteid, mis aitavad patsientidel erinevate terviseprobleemidega toime tulla. Kroonilisi haigusi põdevad patsiendid oma erinevate lugudega on innustanud meid otsima nende probleemidele lahendusi. Seetõttu oleme loonud veebikeskkonna https://www.facebook.com/Terviseeesthoolitsemine, kust leiab informatsiooni erinevat tüüpi valude kohta ning samuti nõuandeid ja harjutusi nende leevendamiseks. Lisaks oleme loonud veebikeskkonna Tervise eest hoolitsemine www.teva.ee/terviseeesthoolitsemine, mis koondab endas erinevate patsientide lugusid, kasulikke teadmisi ja näpunäiteid, mis muudavad elu kroonilise haigusega lihtsamaks ja nauditavamaks.

COB-EE-00009

Copy
Tagasi üles