TOP20 Need olid sellel aastal kõige loetumad Postimehe krimilood

Postimees
Copy
Aluspükste väel mees Liivalaia tänaval.
Aluspükste väel mees Liivalaia tänaval. Foto: Taavi Sepp

Postimees teeb ülevaate lõppeva aasta kõige suuremat lugejahuvi pakkunud kuritegudest ja traagilistest õnnetustest. Kõige rohkem pälvis lugejate tähelepanu aasta alguses aset leidnud võigas kuritegu, kui kurjategija tappis Tallinnas Lasnamäel lillepoe müüja. Sama juhtumit kajastab veel mitu 20 enimloetud krimiloo hulka jõudnud lugu.

1. Irina mõrvas kahtlustatava naaber: tal oli julm ja raske lapsepõlv

Lasnamäelillepoe müüja Irina mõrvas kahtlustatava Dmitri naaber ja koolivend Georg rääkis, et käis mõrvas kahtlustatavaga samas koolis ning oli aastaid tema naaber. Georg meenutas, kuidas ta läks kord Dmitrile külla ja nägi kasuisa julma suhtumist kasupojasse. Dmitri sai kodus regulaarselt sõimata, ja näitas isegi sinikaid. Tema arvates võis kodune julmus Dmitri psühholoogilist seisundit mõjutada.

Irina tapmises kahtlustatava Dmitri vahistamine Harju maakohtus 20. jaanuaril.
Irina tapmises kahtlustatava Dmitri vahistamine Harju maakohtus 20. jaanuaril. Foto: Konstantin Sednev

2. Lääne-Virumaal kadunuks jäänud noor naine leiti surnuna

Lääne-Virumaal Tapa vallas lahkus mai alguses öösel kodust noor naine, kes jäi kadunuks. Mures lähedased edastasid politsei vahendusel avalikkusele abipalve naise leidmiseks. Paraku leiti naine sama päeva õhtul surnuna.

3. Lüganuse vallas uppunud väikelapsele sai saatuslikuks tuntud moefirma tiik

Märtsi lõpus kukkus Ida-Virumaal Lüganuse vallas tuletõrje veevõtutiiki pooleteistaastane laps, kes uppus. Veevõtukoht asub moefirma Tallinn Dolls tootmishoone juures.

Mullu sügisel kukkusid kahepäevase vahega veevõtukohta ka kaks rebast, kes samuti uppusid. Päästeamet hoiatas toona, et veevõtukoht kujutab ohtu ka inimestele, sest tiigis puudub igasugune võimalus välja saada.

Tallinn Dollsi tootmishoone krundil olev tuletõrjeveevõtukoht.
Tallinn Dollsi tootmishoone krundil olev tuletõrjeveevõtukoht. Foto: Erakogu

4. Tapetud Irina kolleegid: seda võis teha keegi, keda me teame

Lasnamäel tapetud lillepoe müüja Irina kolleegide jutu järgi võis tapja olla keegi, kellega on nad isegi kokku puutunud. «Ainus, mida me arvame, on see, et süüdi on keegi, keda me teame. Keegi, kes on siin rohkem kui ühe korra käinud,» rääkis üks töömeestest, detailidesse laskumata.

5. Isa Khalilovi surmasõit: uljad manöövrid algasid juba kesklinnas

Kolm aastat tagasi Tallinnas Lasnamäel kolme inimese surmaga lõppenud liiklusõnnetuseni viinud sündmused said alguse Tallinna vanalinnast, kus esialgu ei andnud siiski miski aimu, et Harju tänavalt alanud teekond viib sellise kurva lõpuni. Kohtutoimik andis detailse ülevaate, mis toimus Harju tänavalt alguse saanud ja Laagna teel lõppenud sõidu ajal.

Isa Khalilovi teekond.
Isa Khalilovi teekond. Foto: Kohtutoimik

6. Kiirabiauto juht ennetas Märt Sultsi ja murdis maha tänaval laamendanud alasti mehe

Kiirabiauto juht aitas jaanuari alguses Tallinna kesklinnas Liivalaia tänaval kinni pidada naise suhtes vägivalda kasutanud aluspükstes mehe. Sündmusesse tahtis sekkuda poliitik ja õpetaja Märt Sults (Keskerakond), kuid kiirabiautojuht jõudis temast ette.

Aluspükste väel mees Liivalaia tänaval.
Aluspükste väel mees Liivalaia tänaval. Foto: Taavi Sepp

7. Ränk avarii Ääsmäel: neli inimest viidi haiglasse

Tallinna-Pärnu-Ikla maanteel põrkasid 11. jaanuaril kokku Seat Leon ja Mercedes-Benz. Õnnetuses sai viga neli inimest, kes kõik toimetati haiglasse. Seatist tuli päästjate abiga üks inimene ka välja lõigata.

Ääsmäel juhtunud liiklusõnnetuse tagajärjel viidi neli inimest haiglasse
Ääsmäel juhtunud liiklusõnnetuse tagajärjel viidi neli inimest haiglasse Foto: Taavi Sepp

8. Politsei pidas Tallinnas kinni Irina tapmises kahtlustatava mehe

Politseinikud pidasid 18. jaanauril Tallinnas Lasnamäel kinni 28-aastase mehe, keda on alust kahtlustada öösel surnuna leitud Irina tapmises. Põhja prefektuuri kriminaalbüroo isikuvastaste kuritegude talituse juht Hisko Vares kinnitas, et ligi ööpäev kestnud uurimise tulemusel peeti tapmises kahtlustatav kinni.

Irina surnukeha leiti Lasnamäelt tühermaalt.
Irina surnukeha leiti Lasnamäelt tühermaalt. Foto: Taavi Sepp

9. Aruküla kohalikud: surnud noormehe ja pussitaja vahel oli pikem tüli

Harjumaal Raasiku vallas Aruküla alevikus tappis 18-aastane noormees täna 19-aastase nooruki, 17-aastane tütarlaps viidi kiirabiga haiglasse. Kohalikud elanikud rääkisid Postimehele, et teadaolevalt oli pussitaja ta tapetu vahel pikka aega olnud tüli. Pussitajat kirjeldati konfliktse inimesena, kes kandis alati nuga kaasas.

Aruküla noored tõid pärast tapmist staadionile lilli ja küünlaid kohta, kus pussitada saanud noormees kokku kukkus.
Aruküla noored tõid pärast tapmist staadionile lilli ja küünlaid kohta, kus pussitada saanud noormees kokku kukkus. Foto: Mihkel Maripuu

10. Traagilises liiklusõnnetuses hukkunud meestel oli turvavöö kinnitamata

Harjumaal Lääne-Harju vallas Kersalu külas juhtus jaanuari lõpus traagiline liiklusõnnetus, kui vastu puud sõitnud autos hukkus kaks kaasreisijat. Esialgsetel andmetel ei olnud meestel turvavööd kinnitatud. «See teadmine ei too paraku hukkunud mehi tagasi, ent peaks olema kõigile teistele autoga liiklejatele äratuskellaks, et turvavöö kandmine on kohustuslik ja see võib päästa elu,» sõnas Põhja prefektuuri operatiivjuht Taavi Kirss.

Harjumaal hukkus vastu puud sõitnud autos kaks inimest
Harjumaal hukkus vastu puud sõitnud autos kaks inimest Foto: Taavi Sepp

11. «Ma toetan tapmisi Ukrainas.» Kohalik putinistist muusik sattus politsei vaatevälja

Kohaliku venekeelse popgrupi May Day liider Sergei Krutihhin postitas TikTokki video, milles ütles otsesõnu, et toetab tapmisi Ukrainas ja Venemaa sõjalist agressiooni Ukraina vastu, nimetades seda sõjaliseks erioperatsiooniks. Videos ässitab muusik etnilisele vägivallale: «*** ukrainlasi. Mis ukrainlased seal on? Seal pole ukrainlased. Ma toetan tapmisi Ukrainas selle eest, et Ukraina tapab Venemaal. Au Venemaale!»

Sergei Krutihhin poseerib Venemaa imperialismisümbolite taustal.
Sergei Krutihhin poseerib Venemaa imperialismisümbolite taustal. Foto: Ekraanipilt Sergei Krutihhini TikToki kanalilt.

12. Nõmmel tapetud naise müsteerium sai lahenduse: tütar tundis FBI tehtud 3D-pildilt ära oma ema

2021. aastal leiti kaevetööde käigus Nõmme eramukrundilt leitud tapetud naise säilmed. Jaanuaris jõudis meediasse FBI tehtud 3D-kujutis tapetu peast ja eeldatavast välimusest, võttis politseiga ühendust naine, kes arvas, et otsitav isik võiks olla tema ema. Seejärel andis naine politseile DNA-proovi, mille kauaoodatud positiivne vastus saabus märtsi lõpus. Hukkunuks osutus Maie Ensling, kes elas 1990ndate alguses Lasnamäel Katleri tänaval.

Maie Ensling.
Maie Ensling. Foto: Erakogu
FBI ekspertide koostatud kujutis Nõmmelt tapetuna leitud naisest.
FBI ekspertide koostatud kujutis Nõmmelt tapetuna leitud naisest. Foto: Politsei- ja piirivalveamet

13. Sõbrad surnuks sõitnud naine vaid endal ülemäära palju süüd ei näe

«Õnnetuses olid süüdi kõik kolm,» kommenteeris kahe hukkunuga liiklusõnnetuse ajal roolis olnud naine ühismeedias tehtud korjanduse eetilisust, mille ta halva tagasiside pärast ära kustutas. «Nagu te kõik teate, juhtus hiljuti traagiline liiklusõnnetus, kus kaotasid oma elu kaks suure südamega ja head meest,» kirjutas 28-aastane Keity pärast õnnetust ühismeedias, jättes mainimata, et ta oli ise õnnetuse hetkel roolis, omamata juhtimisõigust ning olles muu hulgas kriminaalses alkoholijoobes. Naine kirjutas, et vajab meeste surma järel 2000 eurot, et arveid maksta.

Keity sõnas, et õnnetuse võis joobe asemel põhjustada tõenäolisemalt väidetav pooltühi rehv.
Keity sõnas, et õnnetuse võis joobe asemel põhjustada tõenäolisemalt väidetav pooltühi rehv. Foto: Taavi Sepp

14. Jüris hukkus tööõnnetuses noor naine

Tallinna lähistel Jüri alevikus hukkus juuli alguses tööõnnetuses 28-aastane naine. Esialgsetel andmetel hukkus naine tööülesandeid täites. Õnnetus juhtus ettevõtte HKScan kaubalaos.

15. Noaga ähvardades auto röövinud 16-aastane roolijoodik peatati suurte politseijõududega

Tallinnas Sõpruse puiesteel põhjustas jaanuarei keskel äärmiselt ohtliku olukorra 16-aastane alkoholijoobes nooruk, kes üritas röövitud autoga politsei eest põgeneda Põhja prefektuuri operatiivjuhi Indrek Aru sõnul teatati häirekeskusele, et Kristiines Nõmme teel ähvardati naist noaga ja rööviti temalt rendisõiduk Volkswagen. Juht eiras peatumismärguannet ja sõitis politseil eest ära kuni 85 km/h ulatuva kiirusega. Sõiduk peatati Kristiines Tüve tänaval ning politseinikud pidasid 16-aastase noormehe kinni

16. Räige sõim ja ähvardused – ärikaksik Tiit tegutseb jälle

Pahaaimamatuid ehitus- või haljastustöö tellijaid ninapidi vedanud, «Võsareporterist» tuntuks saanud ärikaksik Tiit Märtman jätkab valenimede all kergeusklike peibutamist ja ähvardab räige kättemaksuga tema reklaamikuulutuste avaldamise piirajaid. Tiit ja Teet Märtmani ärimudel võib tuua tellijale kannatusi ja oma rahast ilma jäämist. Sõim ja ähvardused kriminaalasja kaasa ei too, kui ohtu kannataja elule ei hinnata reaalseks.

Tiit Märtman 2010. aastal «Võsareporteris».
Tiit Märtman 2010. aastal «Võsareporteris». Foto: Kuvatõmmis saatest

17. Türisalu pangal juhtus raske liiklusõnnetus

Harjumaal Türisalu külas sõitis septembris Audi teelt välja ja rullus üle katuse, Õnnetuse hetkel olid sõiduautos 26-aastane mees ja 19-aastane naine, kes said vigastada. Kiirabi toimetas nad haiglasse. Pealtnägija sõnul sai auto pidama ligikaudu 25 meetrit enne panga äärt.

Raske avarii Türisalu panga parkimisplatsi kõrval.
Raske avarii Türisalu panga parkimisplatsi kõrval. Foto: Madis Veltman

18. Tallinna kesklinnas tagurdas lumesahk kaheksa-aastasele lapsele otsa

Tallinna kesklinnas Inglise Kolledži ees juhtus jaanuarisõnnetus, kui lumesahk tagurdas otsa kaheksa-aastasele lapsele, kes toimetati haiglasse. Õnneks ei saanud laps tõsiselt viga ning ta lubati kodusele ravile. Tallinna abilinnapea Vladimir Svet (KE) ütles, et juhtum on lubamatu ning selle sahajuhi teeneid linn enam ei vaja.

Tallinna kesklinnas tagurdas sahk lapsele otsa
Tallinna kesklinnas tagurdas sahk lapsele otsa Foto: Liikluskaamera

19. Lasnamäel sõitis kaubikujuht kõnniteel surnuks naise

Kõnniteel sõitnud kaubik tagurdas märtsi lõpus otsa Tallinnas Punasel tänaval bussipeatuses bussi oodanud 76-aastasele naisele, kes hukkus sündmuskohal. Põhja prefektuuri liiklusjärelevalvetalituse juhi Taavi Kirsi sõnul juhtus traagiline liiklusõnnetus, kus sõidukijuht sõitis keelatud kohas ega veendunud enne manöövrit piisavalt selle ohutuses.

Kõnniteel sõitnud kaubikujuht sõitis Lasnamäel surnuks bussipeatuses bussi oodanud naise.
Kõnniteel sõitnud kaubikujuht sõitis Lasnamäel surnuks bussipeatuses bussi oodanud naise. Foto: Sander Ilvest

20. Paides hukkus kaubiku alla jäänud kolmeaastane laps

Paides hukkus juuni lõpus kaubiku alla jäänud kolmeaastane laps. Traagiline õnnetus leidis aset mänguväljaku läheduses. Esialgsetel andmetel hakkas juht sõidukiga kohapealt liikuma, kuid ei märganud last. Õnnetusse sattunud lapse vigastused olid paraku sedavõrd rasked ja ta suri sündmuskohal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles