TOP20 Need olid sellel aastal kõige loetumad Postimehe Eesti uudised

Postimees
Copy
Reformierakonna valimispidu 5. märtsil Tallinnas Radissoni hotellis. Mart Võrklaev ja Kaja Kallas.
Reformierakonna valimispidu 5. märtsil Tallinnas Radissoni hotellis. Mart Võrklaev ja Kaja Kallas. Foto: Mihkel Maripuu

Postimehe 2023. aasta Eesti uudiste kõige loetumad lood olid seotud 5. märtsil toimunud riigikogu valimistega. Loetumate lugude esikolmikusse mahtusidki ainult riigikogu valimistega seotud lood.

1. Riigikogu valimiste tulemused

Enim lugejahuvi pakkus lõppeval aastal detailne ülevaade riigikogu valimiste tulemustest. Sellesse loosse on kokku kogutud kogu info riigikogu valimiste kohta – valimisaktiivsus, tulemus erakondade kaupa, valimistulemused ringkondade kaupa ning valitud riigikogu liikmed.

2. Keda valida? Hääleandja leiab kandidaadi

Postimehe Hääleandja aitas enne riigikogu valimisi leida igale valijale just tema vaadetele sobivaima riigikogu valimiste kandidaadi. Hääleandjas oli 29 valikvastustega küsimust, millele on vastanud ka kandidaadid. Hääleandja leidis igas valimisringkonnas lugeja vastustega enim sobivad kandidaadid.

3. Valimisaktiivsus üle Eesti

Riigikogu valimiste päeval avaldas Postimees regulaarselt ülevaateid valimisaktiivsusest üle Eesti. 405 valimisjaoskonda üle Eesti olid valimispäeval avatud kella 9st hommikul kuni kella 20ni õhtul.

4. Leekides juhil õnnestus Järvevana teel põlenud autost välja pääseda

Tallinnas Järvevana teel süttis 20. veebruari hommikul põlema sõitev auto, mille juhil õnnestus sõidukist välja saada, kuid ta sai põletushaavu. Pealtnägijate kirjelduste järgi õnnestus üleni leekides mehel põlevast autost välja pääseda, kuid auto sõitis iseseisvalt veel vähemalt sadakond meetrit edasi.

Tallinnas Järvevana teel süttis auto ja juht sai raskeid põletushaavu.
Tallinnas Järvevana teel süttis auto ja juht sai raskeid põletushaavu. Foto: Sander Saarm

5. Ukraina sõjas hukkus esimene eestlane

Donetski oblastis Bahmuti lähistel hukkus märtsis suurtükitules endine kaitseväe ohvitser Ivo Jurak. Avalikkusele teadaolevalt on tegemist esimese eestlasega, kes Ukraina sõjas elu kaotanud. Jurak liitus mullu sügisel Ukraina võõrleegioni koosseisuga.

Ivo Juraki matused Ukrainas.
Ivo Juraki matused Ukrainas. Foto: Dmitri Kotjuh

6. Öösel kodust lahkunud naine leiti surnuna

Mai aluguses öösel oma kodust Tapa vallast lahkunud 28-aastane Ruta leiti kahjuks surnuna. Politsei teatel ei ole alust kahtlustada kuritegu.

7. Lasnamäel põles jäätmejaam, levis mürgine suits

Tallinnas Lasnamäel Suur-Sõjamäe tänaval süttis 23. mai õhtu hakul ohtlikke aineid käitlev jäätmejaam ja selle ümber veel kaks hoonet. Õhku paiskus mürgist suitsu tõttu ning päästeamet soovitas hoida uksed-aknad suletuna ning vältida vabas õhus viibimist. Tules sai tugevalt kannatada ka Pakendikeskus.

Pakendikeskuse põleng.
Pakendikeskuse põleng. Foto: Konstantin Sednev

8. Tallinna külje all hukkus liiklusõnnetuses kaks eakat inimest

Harjumaal Kiili vallas hukkus mai lõpus liiklusõnnetuses kaks eakat inimest. Rapla suunas sõitnud Toyota Auris vastassuunavööndisse, misjärel toimus laupkokkupõrge Tallinna suunas liikunud veoautoga. Paraku olid sõiduautos Toyota viibinud 89-aastase mehe ja 87-aastase naise vigastused sedavõrd tõsised, et nad hukkusid sündmuskohal.

Harjumaal Kiili vallas hukkus liiklusõnnetuses kaks inimest.
Harjumaal Kiili vallas hukkus liiklusõnnetuses kaks inimest. Foto: Taavi Sepp

9. Kaksikud kaotanud ema vaevab süütunne: aga kui nad oleks elus?

Suvel mattis Järvamaal elav Hely Aus kaks väga enneaegselt sündinud last. Seda, kas beebid oleksid teistsuguste otsuste korral ellu jäänud, võib vaid oletada, kuid paraku varjutab nii tema kui ka teiste leinaaega hulk küsimusi, miks kõik valesti läks.

Kaksikud sängitati mulda kõrvuti samale hauaplatsile.
Kaksikud sängitati mulda kõrvuti samale hauaplatsile. Foto: Marko Saarm

10. Kas isiklik suhe võis mõjutada Lehtme otsuseid? «Ma ei kommenteeri seda.»

MTÜ Slava Ukraini juht Johanna-Maria Lehtme (Eesti 200) rääkis stuudiointervjuus Postimehele lähemalt, kuhu tema arusaamist mööda Eesti inimeste annetused Ukrainas täpsemalt jõudsid. Enesekindlalt intervjuud alustanud Lehtme lahkus stuudiost löödult.

Johanna-Maria Lehtme Postimehe otsestuudios.
Johanna-Maria Lehtme Postimehe otsestuudios. Foto: Tairo Lutter

11. Pärnumaal sai laps välgutabamuse

Pärnumaal Häädemeeste vallas Treimani külas sai juulis maja välgutabamuse ning pikselöögist sai põletushaavu akna lähedal olnud laps. Õnnetuse hetkel oli majas ema koos kolme lapsega, kellest üks sai viga. Päästjate saabumise ajal toimetas kiirabi põletada saanud lapse haiglasse. Hiljem selgus, et õnnetus tabas portaali Objektiiv peatoimetaja Markus Järvi peret.

Välgutabamus lõi segamini kogu mööbli ning peksis puruks aknad.
Välgutabamus lõi segamini kogu mööbli ning peksis puruks aknad. Foto: Päästeamet

12. Tugev tuul murdis puid, tuhanded inimesed olid elektrita, laevad ei sõitnud

Eestisse 7. oktoobri öösel jõudnud torm murdis puid ja jättis elektrita tuhandeid inimesi. Merel olid kuni neljameetrised lained ning laevaliiklus oli tugevalt häiritud. Postimees vahendas blogis tormiuudiseid kogu Eestist.

Tormis murdunud puu lõhkus trammiliini ja sõiduauto Tallinnas Narva maanteel Kadriorus.
Tormis murdunud puu lõhkus trammiliini ja sõiduauto Tallinnas Narva maanteel Kadriorus. Foto: Eero Vabamägi

13. Lüganuse vallas uppunud väikelapsele sai saatuslikuks tuntud moefirma tiik

Lüganuse vallas uppus märtsi lõpus väikelaps moefirma Tallinn Dolls tootmishoone krundil tuletõrje veevõtukohas. traagiline õnnetus ei olnud aga esimene, mis tootmishoone veevõtukohas aset leidis. Mullu sügisel kukkusid kahepäevase vahega veevõtukohta ka kaks rebast, kes samuti uppusid. Päästeamet hoiatas toona pressiteates, et rajatud veevõtukoht kujutab ohtu ka inimestele, sest tiigis puudub igasugune võimalus välja saada.

Tallinn Dollsi tootmishoone krundil olev tuletõrjeveevõtukoht.
Tallinn Dollsi tootmishoone krundil olev tuletõrjeveevõtukoht. Foto: Erakogu

14. Õnnetus hüüdis tulles: haiglas sai surma inimene, kukkudes aknast

Viljandi haiglas juhtus juuni teisel nädalal kurb sündmus, kui aknast kukkus surnuks viiekümnendates aastates mees, kel raviti intensiivraviosakonnas kehalist haigust. «Teadaolevad asjaolud viitavad sellele, et tegemist oli patsiendi enda tahtega,» kommenteeris sündmust Viljandi haigla ravijuht Mart Kull, kes pidas haigla personali tegevust nõuetekohaseks ja lisas, et juhtunu ärahoidmiseks poleks nemad midagi enamat teha saanud. Õnnetuse saanuks siiski ära hoida, kui haigla aknaid ei saaks avada.

Viljandi haiglas juhtus juuni teisel nädalal kurb sündmus, kui aknast kukkus surnuks viiekümnendates aastates mees, kel raviti intensiivraviosakonnas kehalist haigust.
Viljandi haiglas juhtus juuni teisel nädalal kurb sündmus, kui aknast kukkus surnuks viiekümnendates aastates mees, kel raviti intensiivraviosakonnas kehalist haigust. Foto: Elmo Riig

15. Kuusalu vallas hukkusid avariis mees ja seitsmeaastane laps

Harjumaal Kuusalu vallas hukkusid novembri alguses liiklusõnnetuses sõiduautot juhtinud mees ning tema taga istunud kaheksaaastane laps. Teised kaks sõiduautos olnud last viidi tervisekontrolliks haiglasse. Õnnetus juhtus, kui veoautol tuli lahti tugijalg, millele vastu sõitnud sõiduauto otsa sõitis.

Kuusalu vallas juhtunud liiklusõnnetuses hukkusid mees ja kaheksa-aastane laps.
Kuusalu vallas juhtunud liiklusõnnetuses hukkusid mees ja kaheksa-aastane laps. Foto: Konstantin Sednev

16. Tallinlane avastas liiklusest oma auto identse numbrimärgiga kaksiku

Tallinnas elav 32-aastase Risto avastas, et linnas sõidab ringi sama marki ja värvi auto ja isegi registreerimisnumber on sama. Teisel jõulupühal sai politsei auto kätte ja teisaldas politseiparklasse. Libanumbriga auto juhi isik on kindlaks tehtud ning politsei alustas asjaolude uurimiseks menetlust.

Risto sõbratari ema märkas kopeeritud numbriga autot juhuslikult 14. novembril Tammsaare tee ja Kadaka tee ristmikul. Naine pidas seda esmalt Risto autoks.
Risto sõbratari ema märkas kopeeritud numbriga autot juhuslikult 14. novembril Tammsaare tee ja Kadaka tee ristmikul. Naine pidas seda esmalt Risto autoks. Foto: Erakogu

17. Isa ja tütre surmaga lõppenud avariis osalenud veokijuht: mul on see pilt kõik silme ees

Esmaspäeva õhtul juhtunud traagilise avarii võtmesõnadeks on veokist välja turritanud tugijalg ning pime ja kitsas tee. Miks ulatus veokist välja raske raudtala, millega kokkupõrke järel kaotas elu kaks inimest, ei tea veel ei politsei ega veokijuht ise.

Kuusalu vallas toimunud avariis hukkusid mees ja kaheksa-aastane laps.
Kuusalu vallas toimunud avariis hukkusid mees ja kaheksa-aastane laps. Foto: Konstantin Sednev

18. Avinurme pensionär jäi 25-eurose võla pärast kodutuks

Paksu metsa vahel aastakümneid elanud pere käis valla seatembu järel trotsi pärast aastaid kohtutest Tammsaare kangelaste eeskujul tõde ja õigust otsimas, ent pidi märtsi keskpaigaks kodust välja kolima. Kodu kaotati maa-ametile võla tasumata jätmise pärast mehele, kelle jaoks kinnistu ostmine oli vaid järjekordne äritehing.

Avinurmes Kõveriku külas oma koduõuel perekond Jungholz: poeg Aare, ema Zinaida ja tütar Aivi.
Avinurmes Kõveriku külas oma koduõuel perekond Jungholz: poeg Aare, ema Zinaida ja tütar Aivi. Foto: Kadri Tammepuu

19. Eestis ringleb kolm gripiviiruse alatüüpi ja koroonaviirus levib varjatult

Luigi koroonapandeemia on kuulutatud lõppenuks, ei ole viirus kuhugi kadunud. Ka lõppeval aastal päevis lugejate tähelepanu koroonaviirusega seonduv.

Koroonaviirusega nakatumist või sellest pääsemist saab igaüks kodus ise kontrollida.
Koroonaviirusega nakatumist või sellest pääsemist saab igaüks kodus ise kontrollida. Foto: Sander Ilvest

20. Saaremaal maru püüdmas: vald loeb kokku esimesi kahjusid

Augusti alguses oodati Eestisse korralikku tormi. Ilmateenistus andis saartele ja Lääne-Eestile kõrgeima taseme hoiatuse: oodata oli tugevat tormi, äikest, rahet ja välistatud polnud ka keeristormide teke. Päev täis ettevalmistusi lõppes õhtuks hoopis maru raugemisega.

Praamisõit tormisele Saaremaale
Praamisõit tormisele Saaremaale Foto: Tairo Lutter
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles