Erakordsed maastikud Vernissage galerii kevadoksjonil

Copy
Richard Uutmaa. „Vaikelu aknal“. 1975. Akvarell. 63,8 x 88 cm
Richard Uutmaa. „Vaikelu aknal“. 1975. Akvarell. 63,8 x 88 cm Foto: Vernissage kunstigalerii

Iga kunstioksjon kütab kirgi ja pakub avastamisrõõmu. Kas on ehk välja ilmunud mõni kaua kadunud aare? Mis selle nii vastupandamatult eriliseks teeb? Kui palju see maksma läheb ja mis see tegelikult väärt on – täna, homme, kümne või saja aasta pärast? Kas peaksin oksjonil ostetud teose peitma igaks juhuks seifi seitsme luku ja riivi taha või hoopis eksponeerima seda uhkelt oma elutoas või büroos?

Laupäeval, 20. aprillil ja pühapäeval, 21. aprillil algusega kell 15 toimub Vernissage galeriis järjekordne kunstioksjon, mille teoste valik on põhjalikult läbi mõeldud, nagu alati. Silmas on peetud, et see peegeldaks kohalikku kunstiajalugu ja kultuurilugu, järgiks varasemaid oksjonitraditsioone ja -tulemusi, pakuks praktilist võimalust intelligentseks investeeringuks, aga kindlasti ka esteetilist elamust. Ning muidugi üllatusi!

Moodne ja unenäoline

Esimesel päeval on kavas Eesti moodsa kunsti klassika, mida esindavad näiteks kunstnikest abielupaar Toomas ja Aili Vint, kelle omavaheline harmoonia tuleb ka oksjoniteostes ilmekalt esile. Ühel – varasemal Toomas Vindi maastikul tajume puhast ja puutumatut süütust, õidepuhkevat kevadist aasa täis kuldkollaseid ja lapsemeelseid võililli; teisel, hiljem valminud teosel, näeme aga tagantvaates kübaraga daami, kel õlgadest kasvamas haldjalikud taimed, taustaks rahulik taevas ja metsaviirg.

Aili Vint, kes abikaasale kahtlemata muusaks on olnud, üllatab samuti ühe varasema maastikuga, mis tõuseb tema teada-tuntud op-kunsti, sensuaalse ja naiseliku graafika ning meremaalide taustal eristuvana esile. Aili Vindi maastik pole fantaasiaküllane neoontoonides paralleelreaalsus, nagu Toomas Vindi maastikud tihti on, vaid naturalistlik ja maalähedane, ent ometigi omamoodi unenäoline vaade, paitavalt pehme ja mahe.

Klassikaline ja kodumaine

Teisel päeval saab osa Eesti vanema kunsti klassikast, kus ei pääse üle ega ümber kohaliku oksjonimaastiku vaieldamatust suurnimest ehk Konrad Mäest. Tema Pühajärve-Võrtsjärve perioodist pärit julgelt värviküllased veemaastikud ehivad täna mitmeid riiklikke ja erakogusid ning just sellel ajal sündis ka tema erakordne oksjoniteos – maastikueskiis, mis on eraldi uurimisobjektiks kunstiteadlastele ja huviobjektiks kollektsionääridele. Just sellises eskiisis tajume autori esimest toorest hingetõmmet, vee põhjatut sügavust, puuvõrade haprust, tuult taevas.

Eriliseks tuleb pidada ka Ants Laikmaa maastikku, mille ta kinkis omal ajal metseenist kunstikogujale Alide Simsivardile – pühendus teose tagaküljel lisab sellele täiendavat kultuuriloolist väärtust. Alide Simsivart oli Ants Laikmaaga sõbralikes suhetes, aitas tal saada talukoha ning just selline soe ja lihtne side kajastub ka tagasihoidlikul talumaastikul, kus tuleb esile kunstniku meisterlik ümberkäimine oma ühe meelistöövahendi ehk pastelliga. Minimaalsete võtete ja sinaka värvipaletiga annab ta edasi eestimaise maastiku eheduse ja karguse.

Kõrgetasemeline ja professionaalne

Vernissage galerii vahendab kõrgetasemelist eesti kunsti juba ligi 25 aastat ning korraldab kunstinäituseid ja -oksjoneid ligi 20 aastat. Seni viimasel, 2023. aasta sügisoksjonil jõudsid haamrihinna tippu samuti mitmed eripalgelised maastikud alates vanemast klassikast ehk Ado Vabbe “Maastikust punase majaga” (70 000 eurot) kuni moodsa klassikani ehk Toomas Vindi “Kellatornini” (32 000 eurot).

Märkimisväärse tulemuse tegid oksjonivalikus olnud Evald Okase teosed, mille müügituluga toetati kunstnikunimelise muuseumi renoveerimist Haapsalus. Lisaks korraldas galerii eduka sihtotstarbelise näitusmüügi, kus uue omaniku leidsid 62 Evald Okase teost, millega samuti muuseumi renoveerimist toetati.

Galerii on toetanud heategevuslike oksjonitega ka Sünnitusmajade Fondi, Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondi ja Tallinna Lastehaiglat.

Lisaks kunstielamustele pakub Vernissage galerii professionaalne meeskond laia valikut teenuseid, sealhulgas teoste restaureerimist, kollektsioonide koostamist ja ekspertiiside läbiviimist ning personaalset nõustamist ja juhendamist. Kui kaks korda aastas toimuvad oksjonid pakuvad eelkõige võimalust kureeritud kollektsioonide täiendamiseks ja pikaajalisteks investeeringuteks, siis galeriis kohapeal ja kodulehel väljas olev kunstivalik pakub maitsekaid lahendusi ruumide sisustamiseks ja väärikaks kingituseks igapäevaselt.

Rikkaliku oksjoninäitusega saab tutvuda kuni 19. aprillini Vernissage galerii ruumides (Olevimägi 16, Tallinn) ning kodulehel www.vernissage.ee. 20. ja 21. aprillil toimuval oksjonil on samuti võimalik osaleda ka veebi teel oksjon.vernissage.ee

Copy
Tagasi üles