Korteriühistud: tehaseline rekonstrueerimine on kiirem ja häirib vähem igapäevaelu

EASi ja KredExi ühendasutus
Copy
Ringtee 3 Tõrvandi
Ringtee 3 Tõrvandi Foto: Andres Luidre

Kortermaja tehaseline rekonstrueerimine on tavapärasest kiirem ja häirib vähem elanike igapäevaelu. Tehaselise rekonstrueerimise käigus paigaldatakse hoone seintele tehases valminud elemendid, milles on juba olemas soojustus, aknad ja ventilatsioon. Kogemusi uudsest tehnoloogiast jagavad kahe korteriühistu liikmed.

Tartu Anne 2 korteriühistu alustas hoone rekonstrueerimisplaanidega 2020. aasta kevadel, mil avati taotlusvoor tehaselise rekonstrueerimise meetodile. „Kuna meie maja vastas tingimustele, soovitati meil sellega tutvuda. Konsulteerisime spetsialistidega, arutasime mõlema meetodi positiivseid ja negatiivseid külgi ning kaalukeeleks sai just kiirem ja mugavam viis maja tervikuna rekonstrueerida,” räägib ühistu juhatuse liige Triin Raadik.

Kuna tegemist oli pilootprojektiga ja sel aastaajal polnud veel nii suurt maja rekonstrueeritud, oli õppetunde mitmeid. „Õnneks on meil ülihea tehniline konsultant ning fantastiline omanikujärelevalve, kes toetasid meid projekteerimisest alates. Tööd algasid augustis 2023 ja on kohe lõppemas. Kui tavapäraselt pidavat nii suure maja rekonstrueerimine võtma aega aasta, siis meie 90 korteriga viiekordse maja tööd on teostatud sisuliselt kaheksa kuuga ja sellest on intensiivne ehitusperiood olnud viis kuud,” räägib Raadik.

Ta nendib, et kõikide remonttööde puhul tuleb arvestada pikalt keset remonti elamisega. „Aga on suur vahe, kas sel ajal on tellingud ümber maja ja kardinad ees või on võimalik avada aknaid ja nautida päevavalgust. Tehaselise rekonstrueerimise puhul kaetakse maja väljast valmiselementidega, mis laotakse nagu pusletükid üksteise otsa ning ventilatsioonitorud ühendatakse elementide vahel olevatega. Vanad aknad eemaldatakse alles siis, kui uued aknad on juba ees ja seega saab seda teha ka suure pakasega. Sisetööd olid tavapärase rekonstrueerimisega ilmselt sarnased ning meil vahetati lisaks kanalisatsiooni- ja veetorud, paigaldati ventilatsioon, kaasaegne küttesüsteem, uued rõdud, korralik soojustus jne.”

Kui võrrelda küttearveid veebruaris 2023 ja 2024.a veebruaris, olid tänavused arved väiksemad – seega peab maja nüüd kenasti sooja. „Viiendal korrusel ja eriti osakorterites elavad inimesed kurtsid varem, et neil on külm, aga nüüd ütlevad, et käivad kodus lühikeste varrukatega ja paljajalu ka keset talve,” kiidab Raadik. „Toimiv ventilatsioon tähendab liigniiskuse ning hallitusega seonduvate probleemide vähenemist või isegi kadumist, meil on turvalised uued ja korralikud rõdud vanade varisemisohtlike asemel. Maja on viidud vastavusse kaasaegsete tuleohutusnõuetega. Uus vee- ja kanalisatsioonitorustik tähendab juba eos remondiarvete vähenemist, mis muidu tekiksid lekkivate torude lappimisest.”

Laseriga võetud mõõtude abil valminud elemendid sobituvad ideaalselt

Kambja vallas Tõrvandis asuva Ringtee 3 korteriühistu rekonstrueerimine jäi keerulisele majanduslikule perioodile, mil ehitushinnad kerkisid ning 2022. aasta keskmine inflatsioon ligi 20%. „Kui algselt planeeris KredEx 2021. aastal meie kortermaja elemendipõhise tervikrekonstrueerimise hinnaks 1,6 miljonit eurot, siis ehitajate hinnapakkumine ei mahtunud selle maksumuse sisse. Nende maksumus oli 30% kõrgem ning kui KredEx poleks suurendanud korteriühistule väljamakstava toetuse summat, oleksid selle taotlusvooru korteriühistud jäänud hätta,” möönab korteriühistu juhatuse liige Elle Pütsepp. „Aga väga positiivne oli KredExi 50-protsendiline toetus. Ühistu pidi püstitama küll rekonstrueerimise lähteülesanded, kuid KredEx valmistas ette hanketingimused, kuulutas välja hanke, hindas pakkumuste sisu ning valis välja projekteerija ja ehitaja. Lepingud ehitaja ja projekteerijaga sõlmis korteriühistu.”

Pütsepp kiidab samuti, et nii projekteerimine ja elementide valmistamine toimus tehases ning majaelanikud puutusid nendega kokku alles objektil. „Laseriga võetud mõõtude abil valmistatud elemendid sobitusid hästi seinale, see aitas vähendada paigaldamisele kuluvat aega. Töö edenes jõudsalt, päeva jooksul paigaldati 6-7 paneeli,” kirjeldab ta. „Uus tehnoloogia ei mõjutanud majasiseseid töid. Pigem vastupidi – kui tavapärase rekonstrueerimise käigus oleks kogu perioodil olnud tellingud ümber maja, oleks olnud märgatavalt keerulisem teostada näiteks soklitöid ja aknavahetust.”

Küll tuleb tema sõnul arvestada sellega, et tehaselise rekonstrueerimise meetodit kasutades muutuvad aknad näiliseks väiksemaks, sest need paigaldatakse välispaneeliga tasa. Aga kuigi aknad viiakse siseseinast kaugemale, muutuvad aknalauad laiemaks. „Kokkuvõttes on minu soovitused rekonstrueerimiseks, et mõelge läbi, milliseid töid soovite teostada ja kirjutage võimalikult põhjalikult lahti lähteülesanded, et ehituse käigus poleks vajadust täiendavate tööde tellimiseks. Tehnilise konsultandi ja omaniku järelevalve leidmiseks võtke hinnapakkumised ja enne otsuse tegemist uurige nende tausta.”

Perioodiks 2022–2027 on korterelamute rekonstrueerimistoetusteks riigi poolt eraldatud 330 miljonit eurot Euroopa Liidu struktuurifondide raha ning tulekul suurema eelarvega taotlusvoorud kui kunagi varem. Ka nendes saavad ühistud otsustada tehaselise rekonstrueerimise kasuks.

Loe rekonstrueerimistoetuse kohta täpsemalt SIIT!

Copy
Tagasi üles